tijdelijke expositieruimte in de binnenstad
Foto: Dime Spijkerman

Pop-up museum EXPOOST is verhuisd! Na een aantal zeer succesvolle jaren op de Roode  Steen 15, naast het Westfries Museum, zijn we nu neergestreken in een van de oudste monumenten van Hoorn: de Ceciliakapel in de Nieuwsteeg. Onderdeel van het Statenpoortcomplex. Maar liefst drie etages staan hier tot onze beschikking (Geen lift).
Het is een geweldige plek om mooie exposities te tonen, maar ook een prachtige  ontmoetingsplek om het publiek kennis te laten maken met een opzienbarend gebouw in het hart van de stad. U bent van harte welkom! En natuurlijk als altijd: Gratis entree.
LET OP: De openingstijden zijn gewijzigd. Expoost is geopend WO – ZA 13 – 17 uur.

Huidige expositie

DE ZEE IN BEELD

8 oktober - 27 november (ook zondag 9 oktober open en koopzondagen)

Expoost haakt aan bij de viering van de Slag op de Zuiderzee en heeft de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders gevraagd om te komen exposeren. Zee en schepen hebben sinds de vroegst bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre.

Verwacht

Winterstop

Na de huidige expositie ‘DE ZEE IN BEELD’ zal Expoost gedurende de maanden december en januari gesloten zijn.

Eerdere exposities

Hoornse Editie #1

3 september - 1 oktober (ook zondag 4 september open!)

Een eigen selectie van Expoost van verschillende Hoornse kunstenaars. Er is werk te zien van Ruud Spil, Jorg de Vos, René van Leeuwen, Arno van de Pol, Randi Vettewinkel, Helma van Kleinwee, Jaap Stiemer, Tinus D. en Jeroen van de Brug. Verder kunt u natuurlijk genieten van de fraaie kloostertuin met beelden.

Focus op Oekraïne

9 juli t/m 28 augustus

Focus op Oekraïne: Hoe fotografen de oorlog verslaan

Van 9 juli tot en met 28 augustus presenteert Expoost een fototentoonstelling over Oekraïne.
De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Kenneth Stamp en Roos Schouw, uitgever en hoofdredacteur van het fototijdschrift Focus.

Met deze tentoonstelling willen de curatoren ervoor zorgen dat er aandacht blijft voor de oorlog in Oekraïne. Zij willen de consequenties ervan voor de bevolking benadrukken, maar ook voor de jonge Russische soldaten, die amper weten waar ze naartoe gestuurd worden. Voor de uiteengerukte families, die huis en haard achter moeten laten om een veilige plek te vinden. De geschiedenis blijft zich herhalen, dus het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden. Zij willen de fotografen, die hun leven soms riskeren om ons te laten zien waar we zelf niet naartoe kunnen en willen, een podium geven en de verhalen laten zien die zij vertellen.

Werken van de volgende fotografen zullen te zien zijn: Eddy van Wessel (Nederland), Ilvy Njiokiktjien (Nederland), Joris van Gennip (Nederland), Alexander Chekmenev (Oekraïne), Sasha Maslov (Oekraïne), Alina Smutko (Oekraïne), Eugenia Melnik (Oekraïne).

 

Jort Faber: Please Answer When It Rings

22 mei - 3 juli

Please Answer When it Rings is een kunstbeleving waarin het publiek letterlijk stapt in de gecreëerde wereld van de kunstenaars. In een combinatie van expositie en danstheatervoorstelling brengen fysiek kunstenaar & choreograaf Jort Faber en kunstschilder Bram Stoof schilderkunst, dans, de 17de eeuw, de 20ste eeuw en hun artistieke proces letterlijk binnen handbereik. Met ervaring, beleving en beïnvloeding als hoofdthema voor een publiek van 10-99 jaar zullen zij een expositie creëren met daarbij 10 danstheatervoorstellingen. De exposite is uiteraard gratis te bezoeken. Tickets à €22,- voor de dansvoorstellingen kun je HIER bestellen.

 

Inktspot! De beste politieke tekeningen van 2021 (vanaf 10 april 2022)

JOOST SWARTE: Van postzegel tot glas-in-lood

De onthulling van het nieuwe glas-in-loodraam van Joost Swarte in de Oosterkerk is voor pop-up museum Expoost aan de Roode Steen aanleiding om een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van deze veelzijdige striptekenaar en (grafisch) ontwerper te organiseren. Daarbij natuurlijk veel aandacht voor het kerkraam, waarvan ook proefstukken en schetsen te zien zullen zijn. Ook de film over de ‘making of’ van het raam zal te zien zijn. Deze film wordt tevens getoond in de Oosterkerk en het Westfries Museum. In Expoost zullen bovendien zo’n 40 werkstukken uit het omvangrijke oeuvre van Joost Swarte te zien zijn, hoogwaardige giclée’s die op groot formaat gedrukt zijn. Ook zijn er objecten te zien uit de serie ‘de geïllustreerde stad’ en diverse voorbeelden van zijn werk, van postzegels tot boekillustraties. Veel van de prints en objecten die tentoongesteld worden zijn ook te koop, waaronder zelfs een kerststal. Het zijn stuk voor stuk prachtige cadeaus voor onder de kerstboom.
De bundeling van activiteiten in Oosterkerk, Westfries Museum en Expoost is een mooi voorbeeld van samenwerking binnen Cultuur Hoorn, het platform waarin alle culturele instellingen van Hoorn verenigd zijn.

De expositie in Expoost is van 17 december t/m 23 januari.

In Beeld: Fotografie- en beeldenexpositie

Van 23 oktober t/m 12 december toont Expoost fotografie en beelden van Westfriese kunstenaars. Zij brengen hun zeer uiteenlopende werk in beeld in deze gevarieerde expositie. Van abstract tot figuratief, van natuur tot portret en beelden van klei tot wol. Deelnemende fotografen: Angelina Carol, Tineke Okx, Jeroen Otto, Dime Spijkerman, Mario Letschert, Guillaume Groen, Bert Strootman, Jan Siebring en
Bert Loggen. De 3 beeldend kunstenaars zijn Margo Schoutsen, Wim Zwijsen en Helma van Kleinwee.