Pop-up museum in de Hoornse binnenstad
Foto: Dime Spijkerman

Na een aantal zeer succesvolle jaren op de Roode Steen, naast het Westfries Museum, is Pop-up museum Expoost sinds begin 2022 neergestreken in een van de oudste monumenten van Hoorn: de Ceciliakapel in de Nieuwsteeg. Onderdeel van het Statenpoortcomplex. Maar liefst drie etages staan hier tot onze beschikking (Helaas geen lift).
Het is een geweldige plek om mooie exposities te tonen, maar ook een prachtige  ontmoetingsplek om het publiek kennis te laten maken met een opzienbarend gebouw in het hart van de stad. U bent van harte welkom! En natuurlijk als altijd: Gratis entree.

Expoost is geopend WO – ZO 13 – 17 uur.
Contact opnemen met de organisatie kan via: info@expoost.nl

Huidige expositie

Even Stilte

11 maart t/m 16 april

Een internationale groep studenten en docenten van de Berlijnse Weißensee kunstacademie presenteert de internationale fotografie- en filmexpositie Even Stilte, als onderdeel van de ‘Europese Maand van de Fotografie’ (EMOP). Ze vullen de eeuwenoude Ceciliakapel met verrassende fotografie- en media-installaties.

Expositie van 11 maart t/m 16 april

Verwacht

Inktspot

De beste politieke cartoons van 2022

Eerdere exposities

Kunst op Zolder

4 februari - 5 maart

De Hoornse kunstenaarsgroep KoZ (Kunst op Zolder) bestaat 50 jaar en maar liefst 24 leden van deze groep hebben een fraaie en zeer diverse overzichtstentoonstelling samengesteld.

DE ZEE IN BEELD

8 oktober - 27 november (ook zondag 9 oktober open en koopzondagen)

Expoost haakt aan bij de viering van de Slag op de Zuiderzee en heeft de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders gevraagd om te komen exposeren. Zee en schepen hebben sinds de vroegst bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre.

Hoornse Editie #1

3 september - 1 oktober (ook zondag 4 september open!)

 

Een eigen selectie van Expoost van verschillende Hoornse kunstenaars. Er is werk te zien van Ruud Spil, Jorg de Vos, René van Leeuwen, Arno van de Pol, Randi Vettewinkel, Helma van Kleinwee, Jaap Stiemer, Tinus D. en Jeroen van de Brug. Verder kunt u natuurlijk genieten van de fraaie kloostertuin met beelden.

Focus op Oekraïne

9 juli t/m 28 augustus

Focus op Oekraïne: Hoe fotografen de oorlog verslaan

Van 9 juli tot en met 28 augustus presenteert Expoost een fototentoonstelling over Oekraïne.
De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Kenneth Stamp en Roos Schouw, uitgever en hoofdredacteur van het fototijdschrift Focus.

Met deze tentoonstelling willen de curatoren ervoor zorgen dat er aandacht blijft voor de oorlog in Oekraïne. Zij willen de consequenties ervan voor de bevolking benadrukken, maar ook voor de jonge Russische soldaten, die amper weten waar ze naartoe gestuurd worden. Voor de uiteengerukte families, die huis en haard achter moeten laten om een veilige plek te vinden. De geschiedenis blijft zich herhalen, dus het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden. Zij willen de fotografen, die hun leven soms riskeren om ons te laten zien waar we zelf niet naartoe kunnen en willen, een podium geven en de verhalen laten zien die zij vertellen.

Werken van de volgende fotografen zullen te zien zijn: Eddy van Wessel (Nederland), Ilvy Njiokiktjien (Nederland), Joris van Gennip (Nederland), Alexander Chekmenev (Oekraïne), Sasha Maslov (Oekraïne), Alina Smutko (Oekraïne), Eugenia Melnik (Oekraïne).

 

Jort Faber: Please Answer When It Rings

22 mei - 3 juli

Please Answer When it Rings is een kunstbeleving waarin het publiek letterlijk stapt in de gecreëerde wereld van de kunstenaars. In een combinatie van expositie en danstheatervoorstelling brengen fysiek kunstenaar & choreograaf Jort Faber en kunstschilder Bram Stoof schilderkunst, dans, de 17de eeuw, de 20ste eeuw en hun artistieke proces letterlijk binnen handbereik. Met ervaring, beleving en beïnvloeding als hoofdthema voor een publiek van 10-99 jaar zullen zij een expositie creëren met daarbij 10 danstheatervoorstellingen. De exposite is uiteraard gratis te bezoeken. Tickets à €22,- voor de dansvoorstellingen kun je HIER bestellen.

 

Inktspot! De beste politieke tekeningen van 2021 (vanaf 10 april 2022)