THEATER HET PAKHUIS
Het Cultuurweekend Hoorn staat in Theater Het Pakhuis vol met voorproefjes van voorstellingen, die maker komend seizoen (willen) gaan spelen in Hoorn. Van dans tot cabaret, van jeugdmusical tot professionele makers en alles daartussen in. Kom proeven van korte presentaties het rijke aanbod in ons theater.
Ons theater is in afwachting van plaatsten van een luchtbehandeling systeem door de gemeente. Zolang deze er niet is, hebben we een beperkt aantal plekken beschikbaar in de zaal. Zo zorgen we ervoor dat artiesten en publiek in ons theater kunnen genieten van voldoende frisse lucht in het theater. Voor de proeverij zijn er 25 plekken voor publiek beschikbaar. 
De Proeverij is gratis. Voor de liefhebbers, die verzekerd willen zijn van een plekje, worden vooraf een beperkt aantal kaarten beschikbaar gesteld om vooraf te reserveren. Tegen betaling van een kopje koffie ontvang je een gratis ticket voor de proeverij plus een kopje koffie/thee/warme chocolade melk in het theater. 
UITVERKOCHT? Op de dag van de voorstelling zijn er voor iedere voorstelling minimaal 10 vrije inloop plaatsen! Je kan je 20 minuten voor aanvang van de voorstelling hiervoor melden bij de portier.

ZATERDAG
11.30 – 12.00 uur
Jort en Tobias / cabaret
Dubbelvoorstelling: ‘Xenion Flux de onvermijdelijkheid der dingen’ & ‘We kijken wel even hoe het loopt’
Xenion-flux de onvermijdelijkheid der dingen – Tobias van Kaam Xenion-flux de onvermijdelijkheid der dingen, speelt zich af in een ruimteschip waarin ik mijn publiek mee neem naar de planeet Xenion-flux, een plek die symbool staat voor mijn verbeeldingswereld waar alles beter, leuker en mooier is. In de maanden voor de voorstelling is mijn vader overleden. Ik ben naar Xenion-flux vertrokken in de hoop dat ik hem daar zal vinden. Uiteindelijk realiseer ik me dat ik niet kan vluchten voor de pijn. Ik breek mijn eigen fantasie af en besluit mijn toevlucht te vinden in alledaagse dingen. Xenion-flux de onvermijdelijkheid der dingen, gaat over rouwverwerking, over hoe fijn escapisme kan zijn, maar dat je hier ook in kan doorslaan. Tekst en spel: Tobias van Kaam Regie: Noël van Santen & Eliane Feijen
We kijken wel even hoe het loopt – Jort van der Maarel
We kijken wel even hoe het loopt is een voorstelling over verhouden. Tot elkaar, tot de rest van de wereld en, niet te vergeten, tot jezelf. Hoe doe je dat anno 2023? Alle keuzes die je maakt hebben direct consequenties voor de wereld om je heen. Ik voel de behoefte aan ruimte voor mijn eigen ego en geluk. De wens om soms een keuze te kunnen maken waarin de rest van de wereld er even niet toe doet. Over die zoektocht en dat vraagstuk heb ik de voorstelling geschreven. Een poging om daarin het
midden te zoeken, en nuance aan te brengen en een tegengeluid te bieden aan het verdoemde beeld we vaak van de wereld hebben.
Tekst en spel: Jort van der Maarel Regie: Nico van der Knaap & Yuri Disseldorp
12.30 – 13.00 uur
Nico Meurs / toneel
Volgende X
Een ‘geestige’ komedie over: noodlot, dromen, wachten, liefde én ‘keepen in het eerste van AZ’! Een man alleen in een verlaten wachtruimte van het ziekenhuis wacht gespannen af of zijn vrouw Maaike, die een auto-ongeluk heeft gehad, nog uit haar coma zal ontwaken. Ondertussen doodt hij de tijd met: verhalen, grappen, liedjes, imitaties, anekdotes, bespiegelingen en herinneringen… Langzamerhand kom je meer-en-meer te weten over zijn leven en over de toedracht van het ongeluk. En dan doet hij een verbijsterende ontdekking!
13:30 – 13:50 uur
Rondleiding
Als bezoeker zie je alleen onze foyer en de zaal. Onze theatermannen verwelkomen je in het theater voor een exclusief kijkje achter de schermen en op de zolder van ons prachtige VOC pand. Ze vertellen over de geschiedenis en de magie van ons pand en laten de plekken zien, die je als publiek niet te zien krijgt. Ontdek het allemaal tijdens de rondleiding de scheve zolder, de techniek ruimte waar de kleedkamer verstopt zit en wat er vroeger lag opgeslagen in dit pand! Een rondleiding van circa 20 minuten. Dit is een voorproefje van de uitgebreide rondleiding, die Rob en Ruud iedere laatste zondag van de maand geven in het theater.
14.00 – 14.30 uur
Aljakim van de Sande / Muziektheater
Eljakim geeft een voorproefje van zijn voorstelling “Kostganger”, Het verhaal gaat over een jongen die opgroeit in een dorpje ergens in het noorden van Nederland. Echter past hij niet zo goed bij de trage en steeds meer grijzer geworden omgeving van dit dorp. De vraag is of hij kan ontsnappen. De voorstelling wordt verteld en gespeeld middels liedjes en verhalen en beleef je door de ogen van zijn beste vriend. Het melancholische verhaal gaat naast het contrast tussen vroeger en nu ook over vriendschap en afscheid.
15.00 – 15.30 uur
Tirza Merkuur / Cabaret
Ja mensen, de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier, Tirza is begonnen. Lang heeft ze aan de zijlijn met een te hoge stem aanwijzingen lopen mompelen, maar dat hoorde natuurlijk niemand. Gelukkig (maar echt: wat een geluk) is ze er nu eindelijk klaar voor om zelf het podium te betreden. Ze gaat licht op de zaak schijnen, de tijdgeest duiden en perspectief bieden en dat allemaal tegelijk op een redelijk belerende toon zonder ook maar een moment maatschappijkritisch te worden.
Tirza Mercuur, 26 jaar, aanstormend cabarettalent, speelt 20 minuten uit haar voorstelling die er ooit aankomt. Wil je bij de mensen horen die straks kunnen zeggen: ‘ik heb haar toen nog ontdekt!’, komt dat dan zien.
16.00 – 16.30 uur
Marc Nochem / Cabaret
Over & Uit
Theatermaker en componist Marc Nochem (liedschrijver voor Andermans Veren, acteur in onder andere Zomer in Zeeland, Flikken Maastricht & Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen) speelt zijn cabaretvoorstelling Over & Uit. Over & Uit is een geestig, muzikaal en innemend programma over de liefde.
Of over de liefde?
Over het eind van de liefde.
Over liefde is al voldoende verteld.
Dat wordt wel eens tijd.
En je weet nooit hoeveel tijd er nog is.
De ware schoonheid zit in het eind.
Toch?
Of is het gewoon over & uit?

ZONDAG

11.00 – 11.45 uur
Dansonderneming + Rorschach / dans
In dit dansblok een presentatie van twee Hoornse Dansgroepen: De Dansonderneming en Rorschach.
De Dansonderneming heeft weer een prachtig seizoen vol dansavonturen in het vooruitzicht. Het gezelschap voor hedendaagse dans onder leiding van choreograaf Nanska van de Laar presenteert tijdens de Proeverij alvast wat highlights van wat het publiek allemaal kan gaan zien. Geen voorstelling van De Dansonderneming is hetzelfde en de groep weet telkens te verrassen met bijzondere en verrassende choreografieën, zowel in het theater als op locatie, en gaat regelmatig bijzondere samenwerkingen aan.
Rorschach geeft een voorproefje van het dansduet (Stil)stand. Hier gaan Joury van der Vecht en Kelsey van Oers op zoek naar de betekenissen, triggers en de gevolgen van stilte, stilstand en tijdloosheid. Is there anything scarier than being alone with your own thoughts? De confronterende stilte van het alleen zijn met je gedachtes is voor velen een ervaring om het liefst te vermijden. Maar soms heeft het leven een ander plan en kun je daar simpelweg niet omheen. Soms is het leven opeens heel stil. Wat betekent stil(te) nu eigenlijk? Wat doet het met je? Hoe zou het bijvoorbeeld voelen om als danser echt stil te staan? En hoe zit dat met de carrière tijger die opeens niet meer in beweging is? Veel vragen dus…
12.30 – 13.00 uur
Devin & Julius / cabaret
Titel: Speciale duo special
De twee jonge cabaretiers Devin Hillenius en Julius Zuijdendorp maken geëngageerd cabaret. Ze leerden elkaar kennen op de Amsterdamse podia en staan normaal solo op het podium. Speciaal voor het Cultuur Weekend Hoorn bundelen zij hun krachten en maken ze een Speciale Duo Special. Verwacht een opgewekte voorstelling met een mix van eigen stukken en speciaal voor hun Speciale Duo Special geschreven stukken die voor het eerst (en wellicht voor het laatst) zullen spelen.
14.00 – 14.30 uur
West End Junior / musical
Presentatie van voorgaande musicalproducties
Voor veel jonge musical lief hebbers is hun grootste droom “bekend” te worden en misschien zelfs wel mee te spelen op het wereldpodium in hun favoriete musical. Die droom wordt maar voor een klein aantal talenten werkelijkheid, maar bij Westend Junior krijgen de Junioren in ieder geval de kans om in (wereld)bekende musicals te spelen. En zo is het, dat ze al hebben kunnen spelen in producties als Beauty and the Beast, The Addams Family en… Grease! Tijdens onze show krijgt u een proeverij uit de laatste en eerdere producties van West End Junior: een feest van herkenning.
15.00 – 15.30 uur
Annemiek Andrioli / Singer/Songwriter
Singersong -writer met Nederlandse liedjes begeleid met piano
Hoornse Annemiek Andrioli treedt op met eigenwerk. Ze zingt mooie, eerlijke , kleine en gevoelige liedjes in Nederlands achter de piano. Ze heeft een map vol met prachtige liedjes en heel af en toe treedt ze er mee op. Liedjes zijn toch bedoelt om beluisterd en gezongen te worden.
16.30 – 17.00 uur
TjillSkillz / theater/dans
TjillSkillz short acts
Tjillskillz maakt dans en theatervoorstellingen met jongeren, waarbij, verbinding, zelfontwikkeling en empowerment centraal staan en waarmee actief burgerschap wordt gestimuleerd. De deelnemers aan Tjillskillz worden op het gebied van theater, dans, spoken word, muziek en rap begeleid door een team van professionele Tjillskillz-coaches. De voorstellingen komen op de speelvloer tot stand door een intensieve samenwerking tussen de spelers en coaches/makers.