Buitenfilm & Muziek

Cinema Oostereiland en de Hoornse Stadsfeesten organiseren na het succes van de afgelopen jaren opnieuw vijf unieke avonden met liveoptredens en fi lms. Kom genieten op de binnenplaats van de voormalige gevangenis op het Oostereiland van een afwisselend cultureel programma. Met SPINVIS en Thijs Boontjes, zij kozen zelf de film bij hun optreden. Pianist Bo de Myttenaere met de première van Past Lives. Tijn Wybenga met klassieker The Grand Budapest Hotel en de Diamond Dogs sluiten af met David Bowie’s Moonage Daydream. Welkom op Oosterslag 2023.
Van dinsdag 29 augustus tot en met zaterdag 2 september.
LET OP:
Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website van Cinema Oostereiland.

VRIJDAG 1 SEPTEMBER

Muziek: Tijn Wybenga
De in Hoorn geboren getalenteerde jazzpianist Tijn Wybenga is inmiddels ook componist, dirigent en artistiek leider. De Young Jazz Society is een Utrechtse bigband met jonge amateurmuzikanten. Dirigent Tijn Wybenga is bekend als artistiek leider in de Amsterdamse jazzscene. Zijn composities kenmerken zich door bijzondere combinaties van ritme, klankkleuren, melodieën met een samensmelten van klassiek, hiphop en jazz. Op Oosterslag 2023 verwelkom we Young Jazz Society met onder andere Koen Smits, Willem van Abeelen, Fleur Peerenboom en Reinier Baas. De Amsterdamse gitarist en componist Reinier Baas is winnaar van twee Edisons. Young Jazz Society gaat een spannende muzikale dialoog aan met Reinier Baas en Tijn Wybenga.
Film: The Grand Budapest Hotel
Wes Anderson maakte in 2014 zijn meest succesvolle film tot nu toe. Het Grand Budapest Hotel is een van de beste hotels van Europa en ligt midden in de Alpen. Het wordt gerund door de legendarische conciërge Gustave H. (Ralph Fienes). Na de moord op Madame M, een gast die zwaar op leeftijd was en waar Gustave een affaire mee had, erft hij een waardevol schilderij. Dmitri, de zoon en erfgenaam van Madame M, beschuldigt Gustave echter van moord en zint op wraak. Gustave’s vertrouwde lobbyjongen Zero moet Gustave’s naam zuiveren en bewijzen dat hij de moordenaar niet is. The Grand Budapest Hotel is een verfrissende misdaadkomedie over de gloriedagen van een verstreken tijdperk en gefilmd in Andersons wonderlijke en kleurrijke stijl.

ZATERDAG 2 SEPTEMBER

Muziek: Diamond Dogs
Na de plotselinge dood van David Bowie in 2016 staken de Hoornse muzikanten Bas de Vries en Carel Brouwers de koppen bij elkaar. Er moest een eerbetoon komen voor David Bowie. Met het aantrekken van ervaren muzikanten als Steve Phillips, David Minderhoud, Benno Lagerweij en Miranda Delmaar was het plaatje compleet. Na een groot aantal memorabele optredens moest vanwege Corona een pauze worden ingelast. Dit resulteerde o.a. in het vertrek van Steve Philips als gitarist. Dmitry Beugelink heeft zijn plaats ingenomen en de Diamond Dogs hebben alweer een reeks succesvolle optredens achter de rug die gekenmerkt worden door een grote dosis energie en theater. Precies de ingrediënten die de shows van Bowie zo opwindend maakten.
Film: Moonage Daydream
Het is geen speelfilm, geen documentaire, geen biopic, maar een audiovisuele ruimtereis door de wereld van David Bowie. De film bestaat onder andere uit nooit eerder vertoonde concertbeelden, afkomstig uit het privé-archief van Bowie, en bevat veel van zijn beste nummers. Het is een genre-overschrijdende filmische ervaring. We krijgen niet alleen Bowie als rockster te zien, maar ook als veelzijdig kunstenaar. En ook Bowie zelf komt aan het woord, soms als voice-over maar ook in interviews. De film brengt daarnaast ook alle personages in beeld die Bowie in ruim 30 jaar aannam, zoals Ziggy Stardust. Kortom, het is een unieke cinematografi sche belevenis die je
zeker niet wilt missen. En waar kan dat nou mooier dan bij ons op de binnenplaats?