Zaterdag 2 september

CONCERTTOUR LANGS HOORNSE KERKEN
10.00 – 16.30 uur
Concerttour door violiste Birthe Blom en stadsorganist Mark Heerink langs diverse kerken in Hoorn
Dorpskerk Zwaag 10.00-10.30 uur
Dorpskerk Blokker 11.30-12.00 uur
Lutherse kerk Hoorn 13.00-13.30 uur
Koepelkerk Hoorn 14.30-15.00 uur
Oosterkerk Hoorn 16.00-16.30 uur

THEATER HET PAKHUIS
11.30 – 16.30 uur
Proeven van theater
In Theater het Pakhuis wordt een compleet theaterprogramma gepresenteerd. Door een keur aan artiesten wordt een zeer veelzijdige middag samengesteld. Zie de speciale pagina
11.30 – 12.00 uur
Jort en Tobias / cabaret
12.30 – 13.00 uur
Nico Meurs / toneel
13:30 – 13:50 uur
Rondleiding
14.00 – 14.30 uur
Aljakim van de Sande / Muziektheater
15.00 – 15.30 uur
Tirza Merkuur / Cabaret
16.00 – 16.30 uur
Marc Nochem / Cabaret

JUNGLE IN THE SKY
JITS-festival op verschillende locaties in de Hoornse wijken. Swingende muziek, spectaculair theater én optredens van lokaal nieuw talent. Een rijdend feelgood festival dat cultuur gratis naar de mensen toe brengt, dat is het Jungle in the Sky (JITS) Festival. Met het gezin genieten van muziek, dans, live-shows en theater met reuzepoppen. Het hoogtepunt is een podium dat 10 meter de lucht ingaat met daarop bekende artiesten en dj’s. Bewoners kunnen op straat, vanuit huis of balkon meekijken, meedansen en meegenieten met als doel collectieve feestvreugde voor jong en oud.

VAREND ERFGOED

De botter MK 63 en de schouwen HN1 en HN 20 van Centrum Varend Erfgoed Hoorn varen korte zeiltochtjes met gasten vanaf de Oude Doelenkade.
Let op: dit is een betaalde activiteit. Klik hier voor meer info en reserveren.

OPEN ATELIERS MUNTSTRAAT 4
12.00 – 17.00 uur
Welkom bij de Open Ateliers
Dit is uw kans om de bruisende wereld van kunstenaars te ontdekken en een kijkje te nemen in hun creatieve wonderland. Kom langs en laat u inspireren door de kleurrijke paletten, intrigerende beeldhouwwerken, krachtige penseelstreken en unieke kunstwerken die hier tot leven komen. Ontmoet de gepassioneerde kunstenaars, dompel uzelf onder in hun verhalen, raak geïnspireerd en wie weet vindt u hier wel een meesterwerk dat uw hart verovert. Deelnemende kunstenaars: 
Maaike van Veen, Randi Vettewinkel, Ernestine Koelman, Aart Prins, Ebie Blaauw.

EXPOSITIE BOXIE OP HOORN’80
13.00 – 18.00 uur
De opslag van Slijs Pizza’s aan de Protonweg 14c is helemaal leeggehaald en de muren wit geverfd zodat er de  eerste expositie georganiseerd kan worden.Boxie zal hier zijn nieuwste kunstwerken tentoonstellen. Werken die nog niet eerder zijn vertoond en waar hij in alle stilte aan heeft gewerkt. Deze werken zijn uiteraard te koop. Tijdens de opening vertelt Boxie alles over zijn wens en liggen er pakketten klaar waarmee hij die wens verspreidt. Breng ook je witte T-shirt mee, want Boxie gaat zijn iconische poppetje erop drukken (zolang de voorraad strekt).
Op zondag 3 september wordt de expositie spectaculair beëindigd met een veiling van Boxie’s meest bijzondere kunstwerk. De veiling belooft een spannende afsluiting te worden van een weekend vol kunst en creativiteit.

OPEN ATELIERS BUISMANGEBOUW
16.00 uur
Opening expositie ‘De kunst in het Buismangebouw’
In het Buismangebouw in de Muntstraat is werk te zien van alle Buismankunstenaars, t.w. Thea van Lier, Arie de Jong, Susan Kruijswijk, Sveske Ouro, JChristiaan Heydenrijk, Sepehr Maghsoudi, Ton van Kesteren, Ruud Spil, Boxie, Louis Swagerman. De hele maand september is de expositie te bewonderen, elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur.

HOORNSE HAVENCONCERTEN
Karperkuil
19.15 uur
Het mooie zeilschip Abel Tasman komt weer naar Hoorn als podium voor de Hoornse Havenconcerten in de Karperkuilhaven.
Dit jaar is de hoofdact het Berlage Saxophone Quartet. Het kwartet behoort tot de top van de saxofoonkwartetten, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Naast hun eigen optreden zullen ze samen met veelbelovende leerlingen van Muziekschool Boedijn enkele muziekstukken brengen.
Voor de slotact is net als vorig jaar gekozen voor The Bentleys and the Bendellas! Na hun spetterende optreden vorig jaar met een stampvolle swingende kade, wilden ze namelijk heel graag nog een keer terugkomen.
Vergeet je kussentje, stoeltje of krukje niet mee te nemen naar de kade van Karperkuilhaven, of beter nog: kom met je bootje, het belooft weer een fantastische avond te worden. De toegang is zoals elk jaar gratis!

CINEMA OOSTEREILAND: OOSTERSLAG
20.15 uur
Buitenfilm en muziek
Cinema Oostereiland en de Hoornse Stadsfeesten organiseren na het succes van de afgelopen jaren opnieuw vijf unieke avonden met liveoptredens en fi lms. Kom genieten op de binnenplaats van de voormalige gevangenis op het Oostereiland van een afwisselend cultureel programma. Met SPINVIS en Thijs Boontjes, zij kozen zelf de film bij hun optreden. Pianist Bo de Myttenaere met de première van Past Lives. Tijn Wybenga met klassieker The Grand Budapest Hotel en de Diamond Dogs sluiten af met David Bowie’s Moonage Daydream. Welkom op Oosterslag 2023.
LET OP:
Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website van Cinema Oostereiland.
PROGRAMMA ZATERDAG
Muziek: Diamond Dogs
Na de plotselinge dood van David Bowie in 2016 staken de Hoornse muzikanten Bas de Vries en Carel Brouwers de koppen bij elkaar. Er moest een eerbetoon komen voor David Bowie. Met het aantrekken van ervaren muzikanten als Steve Phillips, David Minderhoud, Benno Lagerweij en Miranda Delmaar was het plaatje compleet. Na een groot aantal memorabele optredens moest vanwege Corona een pauze worden ingelast. Dit resulteerde o.a. in het vertrek van Steve Philips als gitarist. Dmitry Beugelink heeft zijn plaats ingenomen en de Diamond Dogs hebben alweer een reeks succesvolle optredens achter de rug die gekenmerkt worden door een grote dosis energie en theater. Precies de ingrediënten die de shows van Bowie zo opwindend maakten.
Film: Moonage Daydream
Het is geen speelfilm, geen documentaire, geen biopic, maar een audiovisuele ruimtereis door de wereld van David Bowie. De film bestaat onder andere uit nooit eerder vertoonde concertbeelden, afkomstig uit het privé-archief van Bowie, en bevat veel van zijn beste nummers. Het is een genre-overschrijdende filmische ervaring. We krijgen niet alleen Bowie als rockster te zien, maar ook als veelzijdig kunstenaar. En ook Bowie zelf komt aan het woord, soms als voice-over maar ook in interviews. De film brengt daarnaast ook alle personages in beeld die Bowie in ruim 30 jaar aannam, zoals Ziggy Stardust. Kortom, het is een unieke cinematografische belevenis die je zeker niet wilt missen. En waar kan dat nou mooier dan bij ons op de binnenplaats?

KUNST IN DE ETALAGE
Expositie Fotovrienden West-Friesland
De fotoclub Fotovrienden West-Friesland gaat opnieuw de uitdaging aan! Samen met ruim 26 winkeliers organiseren zij in het Hoornse centrum het jaarlijkse evenement ‘Kunst in de Etalage’. De expositieperiode is van
26 augustus tot en met 10 september. Voor een overzicht van alle winkels, zie de website.

Naast bovenstaand programma kunt u natuurlijk het hele jaar door genieten van kunst & cultuur in de Hoornse musea en kunstcentra. Hieronder een overzicht.

WESTFRIES MUSEUM
‘Ontdek het verhaal van Hoorn’. Een multimediashow met podwalk of wandelgids in de Statenpoort in Hoorn
Hét startpunt voor je ontdekking van de stad.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

MUSEUM VAN DE 20e EEUW
Het Museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Daaronder natuurlijk de zeer succesvolle expositie ’90 jaar LEGO’.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

MUSEUMSTOOMTRAM
De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik voert met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit op de toeristische spoorweg Hoorn – Medemblik. Dit jaar is ook de prachtige remise na een grootscheepse verbouwing opengesteld voor het publiek.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

HUIS BONCK
Welkom in Huis Bonck. Hier wordt al 400 jaar gewoond en gewerkt. Kom
langs om de bijzondere sfeer te proeven en kijk uit over het water of probeer de behaaglijke bedstede eens
uit. Kinderen kunnen al speurend en kleurend door dit bijzondere huis.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

VERENIGING OUD HOORN

Expositie architect A.C. Bleijs

Vanaf 25 augustus is er de tentoonstelling over de Hoornse architect Bleijs. In totaal heeft Bleijs maar liefst 225 ontwerpen gemaakt, voornamelijk in Amsterdam en Hoorn.

EXPOOST   

13.00 – 17.00 uur (opening vrijdag 1 september 16.00 uur)
Hoornse Editie #2
Expositie van verschillende Hoornse kunstenaars.
Verder kunt u natuurlijk genieten van de prachtige tentoonstellingsruimte. Expoost is gevestigd in de middeleeuwse Ceciliakapel en heeft ook een fraaie beeldentuin.

HOTEL MARIA KAPEL

Vrijdag 1 september, 17.00 – 19.00 uur
Raffia Li, ‘Remixing time through bodily poetics’
Kunstenaar Raffia Li ontwikkelt tijdens diens residency bij HMK een gezamenlijke performance die de relatie tussen lichaam, tijd en toegankelijkheid verkent. Remixing time through bodily poetics komt voort uit een dialoog met gastkunstenaars, medewerkers, organisaties en de bezoekers over de systematische en politieke strijd
rond het toegankelijk maken, maar ook over de creativiteit en poëzie die daaruit kan voortkomen.

DE BOTERHAL
12.00 – 17.00 uur
Expositie De Mens
Van 26 augustus t/m 1 oktober is in de Boterhal de expositie ‘De Mens’. Deze tentoonstelling laat de mens zien in verschillende facetten: wat is de mens in de kern. De diepere, verstilde en intieme lagen komen aan bod, maar ook de vluchtiger lagen als de chaotische, vrolijke en vreemde kanten. Een zoektocht naar de mens in al zijn complexiteit.BEELDENROUTE WESTERDIJK

Geniet elk moment van het jaar van de beeldenroute langs de Westerdijk en Visserseiland van Stichting In den Beginne.
Met Schouwburg Het Park als startpunt volgt u de kustlijn van Hoorn langs inspirerende beelden. Aan de hand van de website www.stichtingindenbeginne.nl kunt u zelf de route uitstippelen en achtergrondinformatie lezen over de kunstwerken langs de kust. U kunt de route eindigen bij de vuurtoren van Hoorn. Tip: ga met de Watertaxi naar het Oostereiland en vervolg uw rondje Cultuur in Hoorn.