Vrijdag 2 september

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken, tenzij anders vermeld.
Een aantal locaties heeft een beperkte capaciteit. Wilt u zeker zijn van een plekje, dan kunt u vooraf reserveren. De kosten daarvoor zijn €2,50 per ticket, u krijgt dan gratis een kopje koffie of thee aangeboden.

 

POP-UP MUSEUM EXPOOST
16.00 uur
Hoornse Editie #1

Feestelijke opening van de expositie Hoornse editie #1.
Expoost maakt een eigen selectie van verschillende Hoornse kunstenaars. Er is werk te zien van Ruud Spil, Jorg de Vos, René van Leeuwen, Arno van de Pol, Randi Vettewinkel, Jaap Stiemer en Jeroen van de Brug.
Verder kunt u natuurlijk genieten van de fraaie kloostertuin met beelden.
LET OP: Alleen voor genodigden.


SCHOUWBURG HET PARK

19.00 uur
Comedy & Club Classique by Candlelight
Prachtig uitzicht over het Hoornse Hop, de ondergaande zon en het geflikker van honderden kaarsjes…
Dat is de setting voor Het Park’s eerste echte ‘Candlelight Open Air’: het populaire openlucht concept overgewaaid uit de Randstad. Waarbij Céline Schrama (winnaar Leids Cabaret Festival 2022) zorg draagt voor de lachspieren en het steengoede klassieke ensemble Club Classique een medley speelt zoals u nog nooit gehoord heeft. Denk hierbij aan popmuziek (zoals Bohemian Rhapsody), filmmuziek (zoals Pulp Fiction), tango en licht klassieke muziek. Stadsdichter Levi en Stadsrapper Silcas uit Hoorn complementeren het programma met hun stadsrap ‘Stad achter de dijk’, dat zij maakten in samenwerking met Het Park en coördinator jongerenwerk Jerrol Lashley van Stichting Netwerk.

‘Comedy & Club Classique by Candlelight’ is een unieke theaterervaring onder de blote hemel. Dé manier om de zomer af te sluiten en het nieuwe culturele seizoen in West-Friesland in te luiden. Bent u erbij?

Programma:
19.30 uur
Céline Schrama (winnaar Leids Cabaret Festival 2022)
20.00 uur
Levi (Stadsdichter) en Silcas (Stadsrapper)
20.20 uur
‘Candlelight Open Air’ by Club Classique

LET OP:
Dit is een betaalde activiteit, de prijs is € 24,50 p.p. incl. drankje en garderobe. (bestel uw tickets HIER)


CINEMA OOSTEREILAND: OOSTERSLAG!
Buitenfilm en muziek
Cinema Oostereiland en de Hoornse Stadsfeesten organiseren na de succesvolle editie van 2021 opnieuw vijf unieke avonden met live-optredens en films. Kom genieten op de binnenplaats van de voormalige gevangenis op het Oostereiland van het afwisselende culturele programma met uiteraard film, maar ook dans en muziek. Van opera tot jazz, van Deborah J. Carter en Tim Akkerman tot de band Wild Romance. Van dinsdag t/m zaterdag. Bestel snel tickets en wees er dit jaar ook bij!Als Extraatje op zaterdag 4 september is er ook nog (binnen) de film Cha-Cha van Herman Brood.
PROGRAMMA VRIJDAG
Muziek: Tim Akkerman & The Ivy League
Bruce Springsteen-fan Tim Akkerman is als muzikant en componist niet meer weg te denken in de Nederlandse muziekscene.
Begonnen als leadzanger en gitarist van Di-rect zit hij inmiddels al 20 jaar in het vak. Zijn carrière is gekenmerkt door hoogte -en dieptepunten, hits, authentieke keuzes, duetten, bijzondere uitstappen, een veelvoud aan liedjes en nog een groter aantal live shows. Sinds 2014 speelt Tim met een vaste band, die zich vanaf 2019 ‘The Ivy League’ noemt. Dit is een hechte groep van buitengewone muzikanten, die Tim ondersteunt bij het vertellen van zijn verhaal.
Tim Akkerman zang/gitaar – Evert Zeevalkink elektrische gitaar – Sander Kalmeijer bass – Stef de Hond keys Willem van der Krabben drums.
Film: Blinded by the light
Feelgoodfilm van de Indiaas-Britse regisseur Gurinder Chadha, waarin de muziek van Bruce Springsteen een grote rol speelt.
Blinded by the Light borduurt qua toon en thematiek voort op de door Chadha eerder gemaakte succesvolle komedie Bend it Like Beckham (2002). Deze keer niet met voetbal maar met popmuziek als drijvende kracht. Hoofdpersoon Javed (Viveik Kalra) is een onzekere tiener van Pakistaanse komaf, die in 1987 opgroeit in het Engelse stadje Luton. In een periode van racisme en economische malaise schrijft hij gedichten en put hij troost en inspiratie uit de songs van ‘The Boss’. Vol aanstekelijk enthousiasme is deze muziek zijn uitlaatklep om uiting te geven aan de dingen waar hij van droomt. Gebaseerd op de autobiografische roman ‘Greetings from Bury Park’, van Guardian-journalist Sarfraz Manzoor.
LET OP:
Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website van Cinema Oostereiland.


KUNST IN DE ETALAGE

27 augustus t/m 11 september
Fotovrienden West-Friesland organiseert jaarlijks een prachtige foto-expositie in de winkeletalages in de Hoornse binnenstad. Ruim 30 winkels hebben hun etalage rond het Cultuurweekend Hoorn beschikbaar gesteld.


DE BOTERHAL

14.00 – 17.00 uur, zondag v.a. 12.00 uur
Sponsorexpositie Dichtbij
De Stichting Nederlandse Beeldenparkgids van Annette Dekkers en Ente Pronk is al elf jaar hoofdsponsor van de Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o./expositieruimte De Boterhal. Als dank mogen zij een expositie organiserenin de Boterhal. Annette en Ente blijven ‘dichtbij’ zichzelf wat betreft de keuze van de kunstenaars waarbij kwaliteit natuurlijk voorop staat. Er is werk te zien van fotografe Susanne P. Dekkers (zus van Annette), schilder Margriet Pronk (zus van Ente), houten beelden van Mai Movrin (Annette heeft beeldhouwles bij haar gevolgd) en Foto-Films-muziek van Entep (Ente Pronk).


HOTEL MARIA KAPEL

13.00 – 17.00 uur
Tentoonstelling Pink Prison
Voor het project Pink Prison werken kunstenaars Afra Eisma en Kubilay Mert Ural samen aan een miniatuurstad gesneden uit gevonden materialen zoals kartonnen dozen en plastic flessen. De stad ziet er op het eerste gezicht schattig en speels uit, maar gedetailleerde taferelen in de straten en winkeletalages creëren een dystopische sfeer.
Pink Prison is een metafoor voor onderdrukte gevoelens en opgelegde houdingen waar de kunstenaars in hun dagelijks leven mee te maken krijgen. De complexiteit van een stad die bruist van leven en mogelijkheden kan ook veeleisend en overweldigend zijn. Niet alles is zo rooskleurig als het lijkt; soms raken we verstrikt in de illusies. Kunstenaars laveren, net zoals wij allemaal in deze harde maatschappij, voortdurend tussen angst en comfort maar worden voortdurend geacht speelsheid te faciliteren en vrijheid na te bootsen – binnen een realiteit die in werkelijkheid zeer gespannen, geconstrueerd en strategisch gepland is. 


BEELDENROUTE WESTERDIJK

Geniet elk moment van het jaar van de beeldenroute langs de Westerdijk en Visserseiland van Stichting In den Beginne.
Met Schouwburg Het Park als startpunt volgt u de kustlijn van Hoorn langs inspirerende beelden. Aan de hand van de website www.stichtingindenbeginne.nl kunt u zelf de route uitstippelen en achtergrondinformatie lezen over de kunstwerken langs de kust. U kunt de route eindigen bij de vuurtoren van Hoorn. Tip: ga met de Watertaxi naar het Oostereiland en vervolg uw rondje Cultuur in Hoorn.