Vrijdag 1 september

WESTFRIES MUSEUM
19.00 – 22.00 uur
Openingsavond
Gratis entree, vol=vol
Avontuurlijke opening van het Cultuurweekend in het leegstaande pand van het Westfries Museum aan de
Roode Steen. Een culturele tocht door het museum langs inkijkjes in het nieuwe culturele jaar. U kunt gratis genieten van dans, muziek, film, verhalen en nog veel meer. Met o.a.:
• Birthe Blom
• Jort Faber
• Vertelkring De Eenhoorn
• Op Roet (preview Slag om het Beeld)
• Julian Wijnstein
• Vue
• Jungle in the Museum (JITS)
Elke 15/ 20 minuten begint er een nieuwe tocht

CINEMA OOSTEREILAND: OOSTERSLAG
20.15 uur
Buitenfilm en muziek
Cinema Oostereiland en de Hoornse Stadsfeesten organiseren na het succes van de afgelopen jaren opnieuw vijf unieke avonden met liveoptredens en fi lms. Kom genieten op de binnenplaats van de voormalige gevangenis op het Oostereiland van een afwisselend cultureel programma. Met SPINVIS en Thijs Boontjes, zij kozen zelf de film bij hun optreden. Pianist Bo de Myttenaere met de première van Past Lives. Tijn Wybenga met klassieker The Grand Budapest Hotel en de Diamond Dogs sluiten af met David Bowie’s Moonage Daydream. Welkom op Oosterslag 2023.
LET OP:
Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website van Cinema Oostereiland.
PROGRAMMA VRIJDAG
Muziek: Tijn Wybenga
De in Hoorn geboren getalenteerde jazzpianist Tijn Wybenga is inmiddels ook componist, dirigent en artistiek leider. De Young Jazz Society is een Utrechtse bigband met jonge amateurmuzikanten. Dirigent Tijn Wybenga is bekend als artistiek leider in de Amsterdamse jazzscene. Zijn composities kenmerken zich door bijzondere combinaties van ritme, klankkleuren, melodieën met een samensmelten van klassiek, hiphop en
jazz. Op Oosterslag 2023 verwelkom we Young Jazz Society met onder andere Koen Smits, Willem van Abeelen, Fleur Peerenboom en Reinier Baas. De Amsterdamse gitarist en componist Reinier Baas is winnaar van twee Edisons. Young Jazz Society gaat een spannende muzikale dialoog aan met Reinier Baas en Tijn Wybenga.
Film: The Grand Budapest Hotel
Wes Anderson maakte in 2014 zijn meest succesvolle film tot nu toe. Het Grand Budapest Hotel is een van de beste hotels van Europa en ligt midden in de Alpen. Het wordt gerund door de legendarische conciërge
Gustave H. (Ralph Fienes). Na de moord op Madame M, een gast die zwaar op leeftijd was en waar Gustave een affaire mee had, erft hij een waardevol schilderij. Dmitri, de zoon en erfgenaam van Madame M, beschuldigt Gustave echter van moord en zint op wraak. Gustave’s vertrouwde lobbyjongen Zero moet Gustave’s naam zuiveren en bewijzen dat hij de moordenaar niet is. The Grand Budapest Hotel is een verfrissende misdaadkomedie over de gloriedagen van een verstreken tijdperk en gefilmd in Andersons wonderlijke en kleurrijke stijl.

Naast bovenstaand programma kunt u
natuurlijk het hele jaar door genieten van kunst & cultuur in de
Hoornse musea en kunstcentra. Hieronder een overzicht.

WESTFRIES MUSEUM
‘Ontdek het verhaal van Hoorn’. Een multimediashow met podwalk of wandelgids in de Statenpoort in Hoorn
Hét startpunt voor je ontdekking van de stad.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

MUSEUM VAN DE 20e EEUW
Het
museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Daaronder natuurlijk de zeer succesvolle expositie ’90 jaar LEGO’.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

MUSEUMSTOOMTRAM
De
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik voert met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit op de toeristische spoorweg Hoorn – Medemblik. Dit jaar is ook de prachtige remise na een grootscheepse verbouwing opengesteld voor het publiek.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

HUIS BONCK
Welkom in Huis Bonck. Hier wordt al 400 jaar gewoond en gewerkt. Kom langs om de bijzondere sfeer te proeven en kijk uit over het water of probeer de behaaglijke bedstede eens uit. Kinderen kunnen al speurend en kleurend door dit bijzondere huis.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

VERENIGING OUD HOORN
Expositie architect A.C. Bleijs
Vanaf 25 augustus is er de tentoonstelling over de Hoornse architect Bleijs. In totaal heeft Bleijs maar liefst 225 ontwerpen gemaakt, voornamelijk in Amsterdam en Hoorn.

EXPOOST   

13.00 – 17.00 uur (opening vrijdag 1 september 16.00 uur)
Hoornse Editie #2
Expositie van verschillende Hoornse kunstenaars. Verder kunt u natuurlijk genieten van de prachtige tentoonstellingsruimte. Expoost is gevestigd in de middeleeuwse Ceciliakapel en heeft ook een fraaie beeldentuin.

HOTEL MARIA KAPEL

Vrijdag 1 september, 17.00 – 19.00 uur
Raffia Li, ‘Remixing time through bodily poetics’
Kunstenaar Raffia Li ontwikkelt tijdens diens residency bij HMK een gezamenlijke performance die de relatie tussen lichaam, tijd en toegankelijkheid verkent. Remixing time through bodily poetics komt voort uit een dialoog met gastkunstenaars, medewerkers, organisaties en de bezoekers over de systematische en politieke strijd rond het toegankelijk maken, maar ook over de creativiteit en poëzie die daaruit kan voortkomen.

DE BOTERHAL
12.00 – 17.00 uur
Expositie De Mens
Van 26 augustus t/m 1 oktober is in de Boterhal de expositie ‘De Mens’. Deze tentoonstelling laat de mens zien in verschillende facetten: wat is de mens in de kern. De diepere, verstilde en intieme lagen komen aan
bod, maar ook de vluchtiger lagen als de chaotische, vrolijke en vreemde kanten. Een zoektocht naar de mens in al zijn complexiteit.

BEELDENROUTE WESTERDIJK

Geniet elk moment van het jaar van de beeldenroute langs de Westerdijk en Visserseiland van Stichting In den Beginne.
Met Schouwburg Het Park als startpunt volgt u de kustlijn van Hoorn langs inspirerende beelden. Aan de hand van de website www.stichtingindenbeginne.nl kunt u zelf de route uitstippelen en achtergrondinformatie lezen over de kunstwerken langs de kust. U kunt de route eindigen bij de vuurtoren van Hoorn. Tip: ga met de Watertaxi naar het Oostereiland en vervolg uw rondje Cultuur in Hoorn.