Zondag 3 september

KUNST- EN CULTUURMARKT
Gehele binnenstad
12.00 – 17.00 uur
De 19e editie van de grote Kunst- en Cultuurmarkt slingert zich als een lint door de historische Hoornse binnenstad. De vele kramen zijn stuk voor stuk kleine galeries van de deelnemende beeldend kunstenaars. De markt trekt tienduizenden bezoekers uit alle delen van het land. De culturele instellingen uit Hoorn en de regio presenteren hun nieuwe programma op de cultuurmarkt. Dé plek om u te oriënteren en te laten inspireren. Verzamel tips en neem folders en flyers mee.
Cultuurpodium

Op de locatie Dal/Spoorstraat, bij de Cultuurmarkt, is een groot cultuurpodium waar de hele middag uitvoerende artiesten te zien en te horen zijn. Presentaties van jong en oud in uiteenlopende disciplines:
13:00 – 14:00    JEUGDBLOK: 13:00 Westend JR en 13:30 DLZ Theaterproducties
14:00 – 14:30    STORYTELLING/SPOKEN WORD: De Verteltuin (15 min)
14:30 – 15:00    DANS: Dazzling
15:00 – 15:30    STORYTELLING: De Verteltuin (15 min)
15:30 – 16:30    THEATER: Westfriese MusicalMix – 4 musicalverenigingen
YoungArt
In de straten, tussen de kunstkramen door, zijn er tal van activiteiten voor de jeugd waarbij kinderen kunstzinnig worden uitgedaagd.
Montmartre op de Roode Steen
Stichting Kunst in de Kas organiseert een gezellig MontmartrePlein op De Roode Steen. Twintig toonaangevende kunstenaars exposeren en zijn live aan het werk. De kunst varieert van verschillende stijlen schilderkunst tot beeldhouwwerk. Gitarist en zanger Jan Boers speelt instrumentale bewerkingen van bekende pop, jazz en latin songs. Dichter Emanuel van der Ven draagt zijn scherpe en soms zelfs vileine teksten in poëzievorm voor.

TALENTEN THEATER

Proeflesdag
10.30 – 15.00 uur
Kom jij ook de magie van het Talententheater ontdekken en nieuwe vrienden maken? Op zondag 3 september is er weer een gratis proeflesdag voor jongeren tussen de 5 en 18 jaar op Het Talenten Theater aan de Weeshuistuin in Hoorn. Je maakt kennis met zang, dans en spel onder leiding van enthousiaste vakdocenten.
Het Talenten Theater biedt een complete theateropleiding uitgaande van het kind met al zijn en haar talenten. Wij werken met onze leerlingen aan zelfvertrouwen, eigenheid en creativiteit. 
Ben jij tussen de 5 en 18 jaar oud en kun jij niet wachten om op het podium te staan? Meld je dan snel aan via onze website talententheater.nl. Mocht je verhinderd zijn op 3 september, mag je natuurlijk ook een gratis proefles komen doen tijdens de reguliere lessen. Stuur in dat geval een mail naar info@talententheater.nl.

THEATER HET PAKHUIS
11.30 – 16.30 uur
Proeven van theater
In Theater het Pakhuis wordt een compleet theaterprogramma gepresenteerd. Door een keur aan artiesten wordt een zeer veelzijdige middag samengesteld. Zie de speciale pagina.
11.00 – 11.45 uur
Dansonderneming + Rorschach / dans
12.30 – 13.00 uur
Devin & Julius / cabaret
14.00 – 14.30 uur
West End Junior / musical
15.00 – 15.30 uur
Annemiek Andrioli / Singer/Songwriter


OPEN ATELIERS COLLECTIEF ACHTEROM
12.00 – 17.00 uur
Welkom in de ateliers van Collectief Achterom in de Jozefschool
De deuren van Het Collectief Achterom worden weer geopend! Kom langs om het prachtige pand te bewonderen en de makers en hun werk te ontmoeten! Het Collectief staat ook op de Kunstmarkt op het Grote Nord bij de Gelderse Steeg. Ze verwijzen u daar graag verder!

OPEN ATELIERS MUNTSTRAAT 4
12.00 – 17.00 uur
Welkom bij de Open Ateliers
Dit is uw kans om de bruisende wereld van kunstenaars te ontdekken en een kijkje te nemen in hun creatieve wonderland. Kom langs en laat u inspireren door de kleurrijke paletten, intrigerende beeldhouwwerken, krachtige penseelstreken en unieke kunstwerken die hier tot leven komen. Ontmoet de gepassioneerde kunstenaars, dompel uzelf onder in hun verhalen, raak geïnspireerd en wie weet vindt u hier wel een meesterwerk dat uw hart verovert. Deelnemende kunstenaars: 
Maaike van Veen, Randi Vettewinkel, Ernestine Koelman, Aart Prins, Ebie Blaauw.

OPEN ATELIERS BUISMANGEBOUW
13.00 – 17.00 uur
‘De kunst in het Buismangebouw’
In het Buismangebouw in de Muntstraat is werk te zien van alle Buismankunstenaars, t.w. Thea van Lier, Arie de Jong, Susan Kruijswijk, Sveske Ouro, JChristiaan Heydenrijk, Sepehr Maghsoudi, Ton van Kesteren, Ruud Spil, Boxie, Louis Swagerman. De hele maand september is de expositie te bewonderen, elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur.

SCHOOL VOOR HET ROZENKRUIS / JETSET VOOR FILMONDERWIJS
13.30 – 15.00 uur
15.30 – 17.00 uur

Presentatie + workshop (duur 1,5 uur): Tijd en eeuwigheid: Symbolen in vanitas stillevens. Eerst is er een korte intro over het onderwerp met visuele presentatie. Daarna kunnen bezoekers zelf een vanitas stilleven maken, het stilleven worden belicht en gefotografeerd. De foto’s worden geëxposeerd in de etalage van de locatie.
Adres: Breed 26. Per sessie maximaal 14 deelnemers. Aanmelden via
info@jetsetvoorfilmonderwijs.nl of www.rozenkruis.nl/hoorn

ORGELCONCERTEN EN EXPOSITIE
Koepelkerk

13.00-17.00 uur
Stadsorganist Mark Heerink speelt promenadeconcerten met de mogelijkheid om na elk concert het orgel te bekijken, uitleg te krijgen over de werking ervan en eventueel zelf te bespelen. In de kerk is ook de recent geopende expositie te zien van de Hoornse architect A.C. Bleijs en er is een boekenmarkt. 

SINGER-SONGWRITERS: M & WZW: Ontboezemingen
14.00 – 14.45 – 15.30 uur
Oosterkerk
M & WZW brengt Nederlandstalige liedjes met scherts en sentiment, ontboezemingen en zo verder. Een en ander vanuit de optiek van een beheerder, die zich niet langer kan beheersen en in ‘zijn’ kerk wenst te zingen. Een andere rol, waarin hij in elk geval wordt bijgestaan door zijn andere helft. Kom gratis een snuifje cultuur van eigen bodem doen, in een bijzondere omgeving, met liedjes die je waarschijnlijk nog niet kent. Met titels als Amoebe, Meisje, Sla en Droom is het aanbod divers te noemen. Er zijn voorstellingen op zondag 3 september om 14.00 uur 14.45 uur en 15.30 uur. Reserveren is niet nodig, de toegang is gratis en iedereen is welkom.
P.S. Voor de kerk kan dit de opmaat vormen voor een open podium, regelmatig op de zondagmiddag.
 Belangstelling om in een kerk eigen werk te zingen? contact@oosterkerkhoorn.nl

EXPOSITIE BOXIE OP HOORN’80
13.00 – 18.00 uur
De
opslag van Slijs Pizza’s aan de Protonweg 14c is helemaal leeggehaald en de muren wit geverfd zodat er de  eerste expositie georganiseerd kan worden.Boxie zal hier zijn nieuwste kunstwerken tentoonstellen. Werken die nog niet eerder zijn vertoond en waar hij in alle stilte aan heeft gewerkt. Deze werken zijn uiteraard te koop. Tijdens de opening vertelt Boxie alles over zijn wens en liggen er pakketten klaar waarmee hij die wens verspreidt. Breng ook je witte T-shirt mee, want Boxie gaat zijn iconische poppetje erop drukken (zolang de voorraad strekt). Op zondag 3 september wordt de expositie spectaculair beëindigd met een veiling van Boxie’s meest bijzondere kunstwerk. De veiling belooft een spannende afsluiting te worden van een weekend vol kunst en creativiteit.

KUNST IN DE ETALAGE
Expositie Fotovrienden West-Friesland
De fotoclub Fotovrienden West-Friesland gaat opnieuw de uitdaging aan! Samen met ruim 26 winkeliers organiseren zij in het Hoornse centrum het jaarlijkse evenement ‘Kunst in de Etalage’. De expositieperiode is van
26 augustus tot en met 10 september. Voor een overzicht van alle winkels, zie de website.

Naast bovenstaand programma kunt u natuurlijk het hele jaar door genieten van kunst & cultuur in de Hoornse musea en kunstcentra. Hieronder een overzicht.

WESTFRIES MUSEUM
‘Ontdek het verhaal van Hoorn’. Een multimediashow met podwalk of wandelgids in de Statenpoort in Hoorn
Hét startpunt voor je ontdekking van de stad.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

MUSEUM VAN DE 20e EEUW
Het museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Daaronder natuurlijk de zeer succesvolle expositie ’90 jaar LEGO’.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

MUSEUMSTOOMTRAM
De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik voert met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit op de toeristische spoorweg Hoorn – Medemblik. Dit jaar is ook de prachtige remise na een grootscheepse verbouwing opengesteld voor het publiek.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

HUIS BONCK
Welkom in Huis Bonck. Hier wordt al 400 jaar gewoond en gewerkt. Kom langs om de bijzondere sfeer te proeven en kijk uit over het water of probeer de behaaglijke bedstede eens uit. Kinderen kunnen al speurend en kleurend door dit bijzondere huis.
Let op: Dit is een betaalde activiteit, zie voor prijzen en programmering de website

VERENIGING OUD HOORN
Expositie architect A.C. Bleijs
Vanaf 25 augustus is er de tentoonstelling over de Hoornse architect Bleijs. In totaal heeft Bleijs maar liefst 225 ontwerpen gemaakt, voornamelijk in Amsterdam en Hoorn.


EXPOOST   
13.00 – 17.00 uur (opening vrijdag 1 september 16.00 uur)
Hoornse Editie #2
Expositie van verschillende Hoornse kunstenaars. Verder kunt u natuurlijk genieten van de prachtige tentoonstellingsruimte. Expoost is gevestigd in de middeleeuwse Ceciliakapel en heeft ook een fraaie beeldentuin.

HOTEL MARIA KAPEL

Vrijdag 1 september, 17.00 – 19.00 uur
Raffia Li, ‘Remixing time through bodily poetics’
Kunstenaar Raffia Li ontwikkelt tijdens diens residency bij HMK een gezamenlijke performance die de relatie tussen lichaam, tijd en toegankelijkheid verkent. Remixing time through bodily poetics komt voort uit een dialoog met gastkunstenaars, medewerkers, organisaties en de bezoekers over de systematische en politieke strijd
rond het toegankelijk maken, maar ook over de creativiteit en poëzie die daaruit kan voortkomen.

DE BOTERHAL
12.00 – 17.00 uur
Expositie De Mens
Van 26 augustus t/m 1 oktober is in de Boterhal de expositie ‘De Mens’. Deze tentoonstelling laat de mens zien in verschillende facetten: wat is de mens in de kern. De diepere, verstilde en intieme lagen komen aan bod, maar ook de vluchtiger lagen als de chaotische, vrolijke en vreemde kanten. Een zoektocht naar de mens in al zijn complexiteit.

BEELDENROUTE WESTERDIJK

Geniet elk moment van het jaar van de beeldenroute langs de Westerdijk en Visserseiland van Stichting In den Beginne.
Met Schouwburg Het Park als startpunt volgt u de kustlijn van Hoorn langs inspirerende beelden. Aan de hand van de website www.stichtingindenbeginne.nl kunt u zelf de route uitstippelen en achtergrondinformatie lezen over de kunstwerken langs de kust. U kunt de route eindigen bij de vuurtoren van Hoorn. Tip: ga met de Watertaxi naar het Oostereiland en vervolg uw rondje Cultuur in Hoorn.